Werkconferentie BuildUpSkills 2015, 17.09.2015 te Harderwijk. Foto en © Yvonne Witte

PRESENTATIES

Keynote: ‘Is de volwassen deelnemer klaar voor online leren?’
Hoe krijg je volwassenen aan het leren? E-learning, Blended-learning, Simulatie en Gamificatie, kunnen worden ingezet om mensen te helpen hun talenten te ontwikkelen. Werken deze vormen ook bij volwassenen? Worden alle argumenten op een rij gezet bij het maken van een keuze of niet? Welk leerrendement kan je verwachten? Bekijk hier de presentatie.

Keynote: Teclab: Succes door samenwerking
De PPS Teclab biedt uitdagende opleidingen, opdrachten en onderzoeksprojecten aan studenten op mbo4+ niveau (bol en bbl) op het vakgebied van mechatronica, precisietechnologie, fijnmechanische techniek en meet- en regeltechniek. Studenten werken nauw samen met bedrijven om voor hen én bij hen opdrachten en verbeterprojecten/onderzoeksprojecten uit te voeren. Omgekeerd komen medewerkers van bedrijven ook naar Teclab, voor de apparatuur en voor de opleidingstrajecten. Alle technische lessen in de BBL4+ trajecten worden uitgevoerd door specialisten uit het bedrijfsleven. Ook bij het maken van de lesmaterialen, en readers zijn de bedrijven nadrukkelijk aan het woord geweest. In deze inspirerende presentatie liet Hans van Brussel (directeur Teclab) zien waardoor de PPS Teclab een succes is geworden.

Leren en experimenteren in de Praktijk
Crisis, minder leerlingen, geen stageplekken. Wat doe je dan? Stil zitten en wachten tot de crisis voorbij is of zie je het als een kans om beter samen te werken met Installatiewerk en het ROC. Zo opende Bouwmensen een duurzaamheidscentrum samen met de gemeente Amersfoort en Raab Karcher. Deze presentatie werd gegeven door Herriët Weegenaar (Installatiewerk).

De bouwplaats van Morgen.
Een woning bouwen in een dag? Hoe doe je dat wat vraagt dat van de mensen en kunnen we op de bouwplaats uit de voeten met de huidige competenties? Hoe implementeer je een nieuwe bouwwijze en hoe zorg je ervoor dat iedereen op de hoogte is van de nieuwe aanpak? Zou een mix van instructie op de bouwplaats en e-learning de oplossing kunnen zijn? Deze praktijk-pitch werd gegeven door Hans de Waay en Volker Wessels. Deze presentatie wordt hier niet gepubliceerd.

Leren op de bouwplaats
Om er zeker van te zijn dat iedereen op de hoogte is van de veiligheidsregels gebruikt Railinfra opleidingen een mix van e-learning, leren in de praktijk en praktische trainingen in een speciaal praktijkcentrum dit allemaal volgens de 70:20:10 regel. Per jaar volgen duizenden mensen de opleidingen van Railinfra opleidingen. Bekijk hier hun presentatie over leren op de bouwplaats.

Workshop Succesvol (inter)regionaal samenwerken
Innovatie gebeurt in de regio. Op inmiddels tientallen plekken in Nederland werken regionale publiek private consortia met wisselend succes samen aan het verzilveren van innovatie. In deze workshop tackelden we vraagstukken die bij veel initiatieven spelen en we inspireren elkaar door het vieren van successen.

Workshop BuildUpSkills lesmateriaal voor in het MBO onderwijs
BuildUpSkills ontwikkelt voor tientallen onderwerpen korte e-learning trainingsmodules. Deze zijn uitstekend bruikbaar voor inzet in het MBO Onderwijs. Daarnaast ontwikkelen ROC’s, bedrijfsscholen en praktijkopleiders ook lesmateriaal. In deze workshop beantwoordden we de vele vragen die er zijn & brengen we in beeld hoe we effectief samen kunnen werken.

BuildUpSkillsNL in 2016
In een serie van vier pitches van 7 minuten kwamen onze plannen voor 2016 in beeld.

Regiopitches
Vanuit de regio’s zijn vier verschillende pitches gegeven:

  1. Pitch Samen Slim Bouwen aan de Toekomst (Tilburg)
  2. Pitch Summa System Integrator (Eindhoven)
  3. Pitch ONE (Nijmegen)
  4. Pitch Duurzaamheidsfabriek (Dordrecht)