Wat betekent de energietransitie voor de ontwikkeling van het vakmanschap? Waar liggen de uitdagingen en waar de kansen? Meer dan 40 ondernemende vrouwen in de bouw en de technische installatiebranche kwamen op 29 mei met hun collega’s naar Woerden voor een bijeenkomst over de nieuwste trends, kansen en inzichten in de sector. In een ‘speeddate met de toekomst’ lieten de deelnemers zich hierbij onder meer inspireren door Zakenvrouw van het Jaar 2018 Aukje Kuypers. Een korte terugblik.

 

BLIK OP DE TOEKOMST

In de speeddate met de toekomst stonden de uitdagingen van de veranderingen in de sector voor het ontwikkelen van het vakmanschap centraal. Hiervoor nam trendwatcher Marjet Rutten de deelnemers mee naar de laatste trends in de bouw en de installatiebranche en ging Innovatie Express-directeur Theo Ockhuijsen in op de eisen die de veranderingen aan bedrijven en hun vakmensen stellen. Met het delen van haar ondernemerservaring bood technisch dienstverlener Kuijpers-directeur en Zakenvrouw van het Jaar 2018 Aukje Kuypers de deelnemers de nodige inspiratie voor de concrete ontwikkeling van hun vakmensen.
 

KOPLOPERSROL

Kuypers hield haar publiek een heldere boodschap voor: de transitie in de energie, maar ook in de gezondheidszorg en in de digitalisering, heeft van de technische installatiebranche een koploper gemaakt. Dit vraagt om een branche die zich als een koploper gedraagt. Kuypers: ”De energietransitie vergt veel van de samenleving en nog veel meer van de installatiebranche. Om te beginnen als installateur moet je eraan wennen dat je voor het optimale resultaat de leiding moet pakken. En dat is echt een andere manier van denken. Waren we in het verleden vaak het sluitstuk van een project, en dus ondergeschikt aan de hoofdaannemer, nu liggen de verhoudingen anders en komt het steeds vaker voor dat wij juist hoofdaannemer zijn. In feite wordt een gebouw in deze tijd om de installatie heen gebouwd. Alleen op die manier behaal je de beste resultaten op het gebied van duurzaamheid. Maar je begrijpt dat dat in de bouwwereld een hele ommezwaai betekent waar velen nog aan moeten wennen. Ook wij moeten die rol nog meer durven pakken.”
 

GEZAMENLIJKE AANPAK

De vrouwelijke ondernemers deelden de analyse van Aukje Kuypers, maar zagen zich ook voor een dilemma gesteld. Want hoe vertaal je in drukke tijden klantgericht denken naar je bedrijf? En waar haal je op een krappe arbeidsmarkt de juiste mensen vandaan? Kuypers ziet de oplossing voor het dilemma in een integrale aanpak: “Als onderneming neem je een reëel risico wanneer je niet in social skills investeert. Je móet aan de slag met klantgericht denken. De meeste individuele bedrijven binnen de bouw- en installatiebranche kunnen dit niet alleen. Daarom moet de branche collectief op zoek gaan naar nieuwe vakmensen en tegelijkertijd nadrukkelijk aandacht besteden aan het klantgericht bij- en omscholen van de bestaande vakmensen.” Bij het werven van nieuwe vakmensen is de branche volgens Kuypers al goed op weg door zich bijvoorbeeld ook expliciet te richten op talentvolle vrouwen, gekwalificeerde statushouders en mensen die van hun techniekhobby hun werk willen maken. Het klantgericht bij- en omscholen kan volgens Kuypers echter nog wel een impuls gebruiken: “Alleen een gezamenlijke aanpak kan de branche naar een volwassen koppositie brengen.”
 

BUILDUPSKILLS-APP

Tot slot van de bijeenkomst werden de deelnemers geïnformeerd over het nieuwe leren in de bouw- en installatiebranche. Zo was er onder andere speciale aandacht voor de Build Up Skills advisor-App voor vakmensen die actief zijn in de verduurzaming van de gebouwde omgeving.  Met deze app voor de smartphone kunnen zij hun kennis vergroten en hun competenties aanscherpen. Volgens Kuypers is de app een prachtig voorbeeld van toekomstgericht vakmanschap: “Met het aanbieden van e-learning neemt de app bestaande onzekerheden van de branche over haar kennis en kunde weg. Daarnaast is de app ook voor omscholing een uitstekend instrument.”