04/12/2023

geschreven door Daniella Mazzini

ARISE: Digitalisering van vaardigheden op het gebied van hernieuwbare energie voor duurzaam bouwen

04/12/2023

geschreven door Daniella Mazzini

ARISE: Digitalisering van vaardigheden op het gebied van hernieuwbare energie voor duurzaam bouwen

Digitale technologie, zoals Building Information Modelling (BIM), kan de bouwsector helpen de duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken door het verbeteren van de energie-efficiëntie, via digitale processen en gegevensuitwisseling tussen belanghebbenden gedurende de hele levenscyclus van het gebouw. Om ervoor te zorgen dat vakmensen over de nodige vaardigheden beschikken, is echter een systeem nodig om hun competenties te meten, bijscholing aan te moedigen en vaardigheden te erkennen.

Dat is waar het ARISE-project om de hoek komt kijken! Zij hebben een kwalificatieschema ontwikkeld  voor vaardigheden op het gebied van duurzame energie met behulp van digitalisering en BIM. Dit kader is ontworpen om individuen te helpen persoonlijke leertrajecten op te bouwen en het gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot microlearning in onze BuildUpSkills app.

Kwalificatieregeling

Om deze kwalificatieregeling tot stand te brengen, heeft het ARISE-project eerst een model ontwikkeld voor digitaliseringsvaardigheden in combinatie met vaardigheden op het gebied van hernieuwbare energie. Energie-efficiëntie kan worden verbeterd door digitale technologie, en dus moeten de werknemers in de gebouwde omgeving vaardig zijn in het toepassen van specifieke energiegerelateerde taken op hun werk met BIM en digitalisering. Dit model helpt bij het bepalen van het exacte profiel dat professionals moeten hebben om specifieke taken uit te voeren. Ze gebruikten een taakgebaseerde kwalificatiemethode om Units of Learning Outcomes (ULO’s) te ontwikkelen, die vervolgens worden opgeslagen in onze BuildUpSkills app database. Zoals weergegeven in de onderstaande figuur, stellen taken, subtaken en ULO’s app-gebruikers in staat om de juiste professional voor specifieke taken te vinden. Dit zal ook de erkenning van vaardigheden in de bouwsector vergroten en werknemers leiden naar de opleiding en omscholing die voor hen geschikt is.

Taken, subtaken en ULO’s van de BuildUpSkills app

 

Implementatie van ARISE in Nederland

Spannend nieuws! Het ARISE kwalificatieschema krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland, aangezien DigiCampus-initiatief overweegt het kwalificatieschema te implementeren, waardoor het toegankelijker wordt voor lokale opdrachtgevers en aannemers van infrastructuur. DigiCampus GWW is een platform met de missie om iedereen in de infrasector digitaal vaardiger te maken en tegelijkertijd slimmer digitaal te laten samenwerken in projecten. Met digitalisering als kern heeft het kwalifiactieschema het potentieel om uit te breiden naar relevante onderwerpen als circulariteit, klimaatadaptatie en, waardoor de ontwikkeling van vaardigheden in de bouwsector blijvend wordt ondersteund.

 

Mee doen

Bekijk de website en socials (LinkedIn and Twitter) van ARISE voor meer informatie over het project en een volledig overzicht van de resultaten.

Om op de hoogte te blijven van de laatste artikelen en updates van BUS-NL, kunt jij zich abonneren op onze nieuwsbrief en ons volgen op social media (Linkedin and Twitter).

 

 

Verwante artikelen

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook eens:

Er worden meer berichten geladen …