08/01/2022

geschreven door Maxime Straathof

Interview buurtklussers met Martijn van Bommel

BuildUpSkills Nederland is bezig met het maken van lesmateriaal om mensen duurzame technieken aan te leren. In Arnhem ontstond een initiatief, de buurtklusser. Zij willen duurzame maatregelen dicht bij de mens brengen.

08/01/2022

geschreven door Maxime Straathof

Interview buurtklussers met Martijn van Bommel

BuildUpSkills Nederland is bezig met het maken van lesmateriaal om mensen duurzame technieken aan te leren. In Arnhem ontstond een initiatief, de buurtklusser. Zij willen duurzame maatregelen dicht bij de mens brengen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat houdt het buurtklussers project in?

In de wijk Het Spijkerkwartier zit een bureau. Dit is bureau Dazo, een onderdeel van buurtbaanbureau, zij regelen veel voor de bewoners daar. Van energiezuinigheid tot hulp bij invullen van formulieren. Dit is een heel mooi, laagdrempelig initiatief. Nu thema’s als energie armoede, verduurzaming en mensen naar/aan werk helpen zijn de drie pijlers van dit project. Patrick Hoogenbosch probeert mensen op te trommelen om te gaan verduurzamen.

Wat zijn buurtklussers eigenlijk en waar kunnen zij voor worden ingezet?

Buurtklussers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die graag aan de slag willen en iets willen betekeken voor hun buurt. Zij krijgen een opleiding, een bakfiets, gereedschap en materiaal. Hierdoor kunnen ze simpele klussen makkelijk uitvoeren. Dit kan variëren van het ophangen van een schilderij tot een kastje in elkaar zetten. Daarnaast kan er meteen gekeken worden hoe het huis duurzamer gemaakt kan worden. Dit kan door middel van grote en kleine klussen. Kleine klussen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van tocht strips bij de voordeur, bij grote klussen kan je denken aan het isoleren van een vloer. Dat kunnen de mensen nu nog niet, hier gaan we ze stap voor stap voor opleiden. Per onderdeel krijgen ze een batch (mini diploma) en kunnen ze voor die klus ingezet worden. Dit betekent dat de buurtklusser niet voor onverwachte situaties komt te staan en voor de bewoner betekent het dat zij erop kunnen vertrouwen dat de klus goed geklaard wordt. Het doel is om de mensen te helpen om de energie armoede te voorkomen.

Wanneer start dit project?

Het voorstel voor dit plan is af en is door de raad goedgekeurd. Binnenkort kan er dus worden gestart met de aanschaf van materialen, het delen van kennis en het daadwerkelijk inzetten van buurtklussers.

Hoe zijn de trainingen voorbereid?

Er is, voordat dit project startte, een grondige analyse gemaakt. Alle tierelantijnen zijn uit het leertraject gehaald en er is gefocust op wat de buurtklussers echt moeten weten en kunnen om de klus te kunnen uitvoeren. Het wordt dus geen installateur of timmerman, maar het wordt echt een klusjesman of -vrouw.

Is dit project specifiek voor deze wijk in Arnhem of kunnen bewoners uit omliggende gebieden ook een buurtklusser bellen?

Voor nu is het buurtklussers project gericht op deze wijk, maar het concept is zo bedacht dat het makkelijk te kopiëren is in andere delen van Nederland.

Met wie wordt er samengewerkt?

We werken hiervoor samen met Rockpit. Zij verzorgen de infrastructuur voor het leren. Denk hierbij aan de quiz app, de omgeving waarin alle modules komen te staan. Naast Rockpit werken we samen met Bouwmensen, zij zorgen ervoor dat de Buurtklussers in de praktijk kunnen leren. Zij hebben een groot netwerk in Nederland met 30 locaties. Hierdoor kan het concept makkelijk gekopieerd worden. Als laatste werken we samen met Dazo, zij zijn de initiatiefnemer in Arnhem. Zij hebben een bureau waar mensen binnen kunnen lopen en advies kunnen vragen.

Hoe gaat het project van start straks?

Er is al gestart met een aantal buurtklussers, maar om er meer te werven gaat Dazo langs de deuren bij mensen om te vragen of er verduurzamingsvragen zijn. Wanneer dit het geval is komt er een buurtklusser langs om de desbetreffende klus uit te voeren. Als de bewoners merken dat het effect heeft, verwachten de initiatiefnemers dat er meer vraag ontstaat. Aan de hand van de toenemende vraag is het de bedoeling dat er een buurt aannemersbedrijf ontstaat.

Door de buurtklussers hopen we meer informatie te krijgen over de wijk. Denk hierbij aan bouwtypes van de huizen en veelvoorkomende problemen. Zo kunnen we beter inspelen op de hulp die de bewoners nodig hebben.

Waar kunnen geïnteresseerden dit project volgen?

Via https://www.dazo.nl/, https://www.buurtbaanbureau.nl/, www.rockpit.nl en de LinkedIn pagina van BuildUpSkills kunnen geïnteresseerden de ontwikkelingen van het project volgen.

Verwante artikelen

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook eens:

Er worden meer berichten geladen …