Speciaal voor professionals in de bouwsector, studenten in de bouwbranche, woningeigenaren en anderen die geïnteresseerd zijn in verduurzaming van woningen is er nu het EnergieTransitieSpel. Het EnergieTransitieSpel is een bordspel voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het vlak van kennis en visie op het gebied van de energietransitie.

Speciaal voor professionals in de bouwsector, studenten in de bouwbranche, woningeigenaren en anderen die geïnteresseerd zijn in verduurzaming van woningen is er nu het EnergieTransitieSpel. Het EnergieTransitieSpel is een bordspel voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het vlak van kennis en visie op het gebied van de energietransitie.

Over het spel

Als onderdeel van het TripleA-Reno project (genomineerd voor de EU Sustainable Energy Awards 2021) werd het EnergieTransitieSpel ontwikkeld. Met dit bordspel worden spelers uitgedaagd om binnen interessante scenario’s een bestaande woning duurzaam te renoveren. Het spel kan worden gespeeld door professionals en studenten in de bouw en techniek. Het is ook prima bruikbaar in workshops bij gemeenten, woningcorporaties, vastgoedbeleggers, verenigingen van eigenaren en individuele woningeigenaren. Het spel is ideaal voor gebruik als ijsbreker in een adviesgesprek en in training en onderwijs.

Het EnergieTransitieSpel bestaat uit een spelbord, 36 maatregelkaarten, elf scenariokaarten, negen kanskaarten, een scoreblad, een dobbelsteen en de handleiding. Het spel is zowel individueel als in groepsverband te spelen.

Hoe werkt het?

Spelers zetten maatregelkaarten en kanskaarten in om op het speelbord een woning te verduurzamen binnen de randvoorwaarden van een scenario. Ze worden uitgedaagd om rekening te houden met bewonerswensen, energiebesparing, comfort, installatie, onderhoud en economische aspecten. Door op deze manier bezig te zijn met het onderwerp, krijgen spelers gegarandeerd een goed beeld van de kansen, mogelijkheden en uitdagingen die bij het verduurzamen van een woning komen kijken. Zie onderstaande video voor meer informatie over het spel.

Bijdragen aan het spel

De wereld van energietransitie en duurzame renovatie van gebouwen is nog volop in ontwikkeling. Daar hoort bij dat het bordspel uitgebreid en geoptimaliseerd wordt met behulp van input van spelers. Iedereen kan hier aan bijdragen!

Bijvoorbeeld door:

  1. Een maatregelkaart te verbeteren
  2. Een nieuwe maatregelkaart toe te voegen (elke set bevat een aantal lege kaarten en een download lege kaarten)
  3. Een reflectievraag aan een scenariokaart toe te voegen
  4. Een nieuwe scenariokaart toe te voegen
  5. Een nieuwe kanskaart te bedenken

Experts in verduurzaming van woningen en spelers in andere landen nodigen we uit tot co-creatie.

Bestellen

Bestel het spel op de website van ISSO voor €35,-. De opbrengst wordt geïnvesteerd in doorontwikkeling van het spel.

© TripleA-reno 2018-2021. Alle rechten voorbehouden. Vermenigvuldiging of gebruik van objecten zoals grafieken in andere elektronische of gedrukte publicaties is niet toegestaan zonder toestemming van de auteur.

Meer lezen?

Contact opnemen?

Reageren? Ideeën voor bijdragen? Mail j.cromwijk@isso.nl

Het EnergieTransitieSpel is met steun van de Europese Unie en Wij Techniek in samenwerking ontwikkeld door het TripleA-reno consortium en DWA.

This project has received funding from the European Union’s H2020 Framework programme for coordination and support action under grant agreement no 784972.