06/20/2023

geschreven door Daniella Mazzini

Het dichten van de vaardighedenkloof in de Circulaire Economie: Hoe Mentorschap kan helpen

06/20/2023

geschreven door Daniella Mazzini

Het dichten van de vaardighedenkloof in de Circulaire Economie: Hoe Mentorschap kan helpen

Het Circular Jobs Initiative heeft onlangs een evenement georganiseerd in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ‘Putting People at the Heart of the Circular Economy’, waarbij de aandacht werd gevestigd op vaardigheidstekorten in de gebouwde omgeving. Deze vaardigheidstekorten verwijzen naar de nieuwe bekwaamheden die werknemers zullen moeten leren om zich aan te passen aan de Circulaire Economie.  

Terwijl sommige van deze vaardigheidstekorten vrij eenvoudig en gemakkelijk aan te leren zijn, zoals het klikken van dingen in plaats van ze te lijmen, zijn er andere vaardigheden die een grotere uitdaging vormen. Zo moeten bestaande beroepen leren werken in volledig nieuwe gebieden, zoals het begrijpen van het beheren van een database van secundaire materialen en materiaalprofielen in IT, of het beheersen van zachte vaardigheden, zoals het managen van complexe supply chain partners.  

Nederlandse partners ISSO, Circle Economy en Building Changes hebben de handen ineengeslagen met een groot Europees consortium binnen het BUS-GoCircular-project om deze vaardigheidstekorten te analyseren. Ze hebben een Skills Qualification Framework ontwikkeld, een krachtig instrument dat de benodigde vaardigheden en kennis identificeert, organiseert en erkent die vereist zijn voor verschillende soorten banen in de gebouwde omgeving. 

Tijdens het evenement benadrukte Olga Ivanova, Senior Onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het belang van vooruitstrevende besluitvorming. Dit omvat het creëren van onderwijstrajecten en trainingsprogramma’s die zijn ontworpen om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de behoeften van de toekomst. In een van de workshops van het evenement bespraken de deelnemers manieren om bijscholingsprogramma’s te organiseren in de bouwsector. Mentorschap is een manier om bijscholing te bevorderen, waarbij een ondersteunende relatie en ambiance wordt gecreëerd tussen een mentor die zijn ervaring en kennis deelt, en een leerling die wil leren en zich wil ontwikkelen.  

BUS-GoCircular heeft op deze behoefte gereageerd door een mentorschapsprogramma te ontwikkelen om werknemers in de gebouwde omgeving bij te scholen. Dit mentorschapsprogramma verbindt de macro-niveau analyse die is gemaakt in het Skills Qualification Framework met het micro-niveau waarop het framework wordt toegepast in bedrijven. Het programma zal later in 2023 van start gaan, dus als je graag wilt voorbereiden op de veranderende eisen van de Circulaire Economie, aarzel dan niet om contact op te nemen met sst@buildingchanges.nl

Verwante artikelen

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook eens:

Er worden meer berichten geladen …