04/12/2023

geschreven door Daniella Mazzini

Energietransitie in Nederland: Wat is bereikt en wat is de volgende stap?

Door Antoine Heideveld

04/12/2023

geschreven door Daniella Mazzini

Energietransitie in Nederland: Wat is bereikt en wat is de volgende stap?

Als onderdeel van de aanpak van BuildUpSkills-Nederland (BUS-NL) zijn een aantal personen uit de branches van bouw en installatietechniek geïnterviewd. Kernvraag was: wat is het effect geweest van BUS-NL en de in 2011 opgestelde roadmap?

Kern van de uitkomsten

Iedereen die we hebben geïnterviewd is het ermee eens: er is ontzettend veel gebeurd rondom de punten die we met BuildUpSkills in 2011 hebben opgesteld. Enkele highlights: De installatiesector heeft een systeem ontwikkeld voor opleidingen, examens en certificaten met betrekking tot vaardigheden die nodig zijn voor de energietransitie. Dit systeem omvat duidelijke afspraken waaraan mensen moeten voldoen om een certificaat of diploma te behalen, waardoor het voor iedereen duidelijk is wat de kwaliteitsnormen zijn en welke exameneisen nodig zijn. Het systeem wordt voortdurend bijgewerkt en ondersteund door vele spelers in de sector en maakt het gemakkelijk om inzicht te krijgen in de vaardigheden die nodig zijn om zonnepanelen of warmtepompen te installeren. Ook is het duidelijk waar je de juiste opleiding om je die skills eigen te maken, kunt volgen. Vakmensen kunnen zich zo gericht laten bijscholen. Ook in het initiële onderwijs is er beweging: er zijn keuzedelen rondom duurzaamheid en de energietransitie ontwikkeld (lees meer hier). Kortom, we hebben een stevige start gemaakt in Nederland.

Maar er blijft  werk aan de winkel. In het initiële onderwijs is kennis over de energietransitie en duurzaamheid nog steeds grotendeels optioneel, vormgegeven als keuzedeel. Terwijl de energietransitie inmiddels zo breed aanwezig is dat iedereen die in de bouw of installatiebranche gaat werken ermee te maken krijgt. Daarom is een verdere en verplichte inbedding in opleidingen van het MBO en HBO nodig.

Werkveld

Ook in het werkveld zijn nog grote stappen te zetten. Nu is het duidelijk welke certificaten je kunt halen en welke exameneisen daarvoor gelden, maar als consument is het nog steeds niet heel inzichtelijk bij welke partijen je terecht kunt om door goed opgeleide vakmensen een warmtepomp te laten installeren. Hier is nog een mooie slag te maken. Kortom, we hebben een stevige start gemaakt in Nederland, daar kunnen we trots op zijn. Echter, werken aan skills blijft voorlopig nog nodig om iedereen in staat te stellen om alle bestaande en nieuwe technieken en oplossingen goed toe te passen.

Mee doen

Bouw samen met het ons consortium aan een duurzame gebouwde omgeving!

  • Heb je vragen of opmerkingen? Wij hechten veel waarde aan het leren mét en van elkaar. Je kunt ons bereiken op: d.mazzini@isso.nl
  • Op Linkedin en Twitter zijn wij actief in het plaatsen van items over onze resultaten en ontwikkelingen in de sector. Praat mee!

Verwante artikelen

Vond je dit een interessant artikel? Lees ook eens:

Er worden meer berichten geladen …